Denizcilik Sektörü Seyahat Hizmetleri
Denizcilik Seyahat Hizmetleri
Denizcilik sektörü kendine has prensipleri olan acil durum zamanlarında gerekenlerin hızlıca yapılması gerektiği ve gemi çalışanlarının değişimlerinin doğru bir planlama ile yapılması gereken önemli bir alandır. Denizcilik sektöründe gerekli olan gemi adamı seyahat yönetimi çözümleri biraz karmaşık olabilir veya beklenmedik durumlarda ve vakitte oluşabilir. Siz de Viking Turizm ile alanında tecrübeli personeller sayesinde pratik çözümlere ulaşırken, ister denizde olsun ister uzak çalışma alanınızda firmanız ve iş arkadaşlarınız için en iyi güvenliği sağlayabilirsiniz. Oldukça geniş küresel ağımız, bu alandaki uzman çalışanlarımız ve alt yapımız ile denizcilik sektörü seyahat hizmetleri konusunda önemli çözümler sunuyoruz. Açık denizlerde ve limanlarda planlı ya da plansız fark etmeksizin her konuda ihtiyacınız olan seyahat hizmetleri ve hızlı çözümleri size sağlıyoruz. Bu yazımızda gemi adamı seyahat trafiği, gemi adamı bileti, gemi adamı belgeleri ve daha pek çok konu hakkında tüm bilgileri sizler için bir araya getirdik. Siz de merak ettiğiniz her detaya bu yazı aracılığıyla ulaşabilir, konuyla ilgili bütün sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.
Gemi Adamı Nedir?
İlk olarak gemi adamı nedir, başlığıyla yazımıza devam edelim. Gemi adamı, gemide görev yapan bütün zabit, stajyer, tayfa, yardımcı zabit ve yardımcı hizmet personeline verilen genel bir isimdir. Geminin büyüklüğüne ve bayrağına göre gerekli sayıda ve aynı zamanda gerekli yeterlilikte çalışan bulundurması gerekmektedir. Gemi adamı mesleğini yapabilmek için ilk olarak karar verilen gemi personeli alanı tercih edilmesi gerekir. Gemi personeli alanı seçiminin ardından alana göre açılan kurslara gidilmektedir. Bu dönemde iyi bir eğitim alan bu adaylar, kurs sonrası adaylar kursların ve diğer merkezlerin belirlediği sınavlara girmelidir. Ve başarılı olan kişiler, sağlık kontrolünden geçer. Adaylar, denizde çalışmaya uygun olduğunu gösteren; gemi adamı sağlık yoklama belgesini almalıdır. Gerekli kontroller sonrası gemi adamı sağlık belgesi ile bireyler gemi adamı olabilmektedir.
Gemi Adamı Sağlık Raporu Almak Zorunda Olan Kişiler
Küçük balıkçılar, sandal sahipleri, profesyonel ve amatör gemi adamları gibi aslında özetlersek gemilerde çalışan kişilerin bu raporu alması gerekir. Gemi adamı olmak isteyen bir bireyin belirlenen merkezlere başvurması ve istenen evraklar hakkında bilgi alması gerekir. Kimler başvurabilir?
- İlk defa gemi adamı olmak için başvuran bireyler,
- Periyodik muayenesini gerektiği dönemde yaptırmayan kişiler,
- Periyodik muayene esnasında genel muayene için sağlık kuruluna sevk edilen bireyler.
Gemi Adamı Hakkında Bilinmesi Gereken Önemli Detaylar
Gemi adamı olarak gemilerde çalışmak bazı kurallara bağlanmıştır. Gemi adamı olmak için ilk önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gerekir. Gemi adamı olmak için, birey Türk Cumhuriyeti vatandaşı değilse, Türkiye Cumhuriyeti’nde ya da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde denizcilik alanıyla ilgili eğitim gören veya mezun olmuş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı gibi özellikleri bulundurmalıdır. Gemi adamı konumunda sayılmak için, belirtilen asgari diploma, yaş ve çalışma süresi gibi bazı yeterliliklere sahip olunmalıdır. Sağlık durumunun denizde çalışmaya elverişli olması ve anayasal düzene ve işleyişine karşı suçlardan hükümlü bulunmamalıdır. Gemi adamı, geminin zabitlerini, yardımcı zabitlerini, kaptanını, stajyerlerini, tayfalarını ve yardımcı hizmet personelini belirtmektedir. Bunların dışında sınırlı kaptan, uzakyol başmühendisi/başmakinisti, başmakinist, vardiya zabiti, kaptan, uzakyol vardiya mühendisi/makinisti, uzakyol vardiya zabiti, birinci zabit, uzakyol kaptanı, sınırlı makine zabiti, uzakyol birinci zabiti, makine zabiti, ikinci makinist, sınırlı başmakinist, uzakyol ikinci mühendisi/makinisti, gemi yardımcı zabiti (görevli telsiz zabiti ve doktor, hemşire, sağlık memuru ile gemilerin özelliklerine uygun bulundurulması gerekli olan ve geminin kullanım hedefine katkı sağlayan elektrikçi, elektronik, elektronikçi, elektrik ve elektro-teknik zabitleri), güverte/makine stajyeri ve tayfa unvanlı personel gemi adamı olarak görülmektedir.
İlk Defa Gemi Adamı Olacak Adaylar Ne Yapmalıdır?
İlk defa gemi adamı olmak için başvuru yapacak kişiler konu ile ilgili yetkilendirilmiş gerekli sağlık kuruluşuna bireysel bir şekilde başvuru yapmaları gerekir. Gemi adamları, belirlenmiş sağlık kuruluşlarında ilgili yönerge hükümlerine uygun sağlık kurulu kontrolünden geçilir. Kontrolün ardından hak kazanan kişiler yetkili merkezlerden gerekli olan sağlık belgesini almaları zorunludur.
Gemi Adamı Belgesi Nedir?
Gemi adamı belgeleri gemilerde çalışan kişinin, gemi adamı eğitimlerini bitirdikten sonra gerekli sınavı geçmesinin ardından aldıkları belgedir. Gemi adamı belgesi, personellerin kendi alanlarındaki yeterliliklerini göstermek amacıyla almak zorunda oldukları önemli bir belgedir. Gemi personeli çalışacağı pozisyon için açılan kurslara gitmektedir. Kurs sonrası sınavlara girerek başarılı olduğu takdirde gemi adamı belgesi almaktadır.
Gemi Adamı Belgesi Hangi Sıklıkla Yenilenmesi Gerekir?
Aday olan bireyler öncelikle gemi adamı belgesi almalıdır. Gemi adamı belgesi içerisinde yer alan eğitimlerin geçerlilik zamanları vardır. Belge içerisinde yer alan eğitimlerin geçerlilik süresi bittiğinde gemi çalışanlarının yeniden sınavlara girerek bu eğitimlerin yenilenmesi önemlidir. Gemi adamı belgesindeki eğitim süreleri farklılık göstermektedir. İçerisindeki eğitimleri güncel olan belgelerin yenilenmesine ihtiyaç duyulmamaktadır.
Gemi Adamı Belgesi Hangi Yeterlilik sertifikalarına Sahiptir?
Gemi adamı belgesi için belirlenen sınavlardan yeterlilik göstermek gerekir. Yeterlilikler gemi çalışanının bölümüne ve konumuna göre değişir. Fakat her personeli adayının alması gereken temel sertifikalar vardır. Bütün gemi adamı belgeleri içinde yer alan bu sertifikalar; temel ilk yardım bilgileri, yangına mücadele ve yangın önleme, denizde can kurtarma teknikleri, personel sosyal sorumluluk, gemi personel güvenliği ve can kurtarma araçları kullanma yeterliliğidir. Gemi adamı belgesi olan bütün bireyler bu konulardaki eğitimlerin sertifikalarına sahip olmaları gerekir.
Gemi Adamının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Gemi adamı nedir sorusuna verilebilecek cevaplar, statüyü ilgilendiren sorumluluklar ile açıklanır. Gemi ortamı tuzlu deniz suyu ile boyaların dökülebildiği, belirli bölgelerin paslanabildiği, tozların yüzeye yapışabildiği bir ortamdır. Geminin seferi sürerken gerekli olan hijyeni sağlamak önemli bir görevdir. Gemide oluşabilecek iş gücü talebi öncelikle gemi adamlarını ilgilendirir. Bu pozisyondaki bir kişinin bazı görevleri aşağıdaki gibidir;
- Gemi limanda beklerken nöbet tutar.
- Güverte içerisinde raspa yapar.
- Paslanan demirlerin bakımıyla ilgilenir.
- Yük konteynerlerinin tozlarını süpürebilir.
- Taşıma işlerini yapar.
- Mal yükleme ya da indirme esnasında gemiden çıkan kişileri takip edebilir.
- Karaya inenleri ve dönmeyen kişileri tespit edip bilgi verir.
- Gemiye girebilecek yabancı kişilere engel olmak için nöbet tutar.
Gemi Adamı Olmak İçin Hangi Eğitimler Gerekir?
Gemi adamı eğitim bakımından avantajlı bir çalışandır. Adaylar, ilgili kurslardan eğitim alarak çalışmaya başlayabilirler. Gemi büyüklüğüne veya ihtiyacına göre birkaç zabit aynı gemide görev alabilir. Kaptan olmak için ilk önce zabit olunması gerekir. Pozisyonların gerektirdiği prosedürler değişiklik gösterir. Yüksek statülerde çalışmak isteyenlerin denizcilik meslek lisesinden, yüksekokullardan ya da denizcilik programı olan fakültelerden mezun olmaları önemlidir.
Gemi Adamı Bileti
Denizci yani Gemi insanı için gerekli özel uçak bileti fiyatlaması ve düzenleme yetkisi sadece belirli seyahat acentelerine havayolları tarafından yetkilendirilmektedir. Viking Turizm tüm havayolları ile denizcilere yönelik seyahat hizmetleri sunabilmekte ve özel gemi adamı biletlemeleri yapabilmektedir.
Gemi adamı bileti ekonomi sınıfından rahat bir seçim yapmak çalışan kişiyi oldukça rahat seyahat edebilmesine imkan sağlamaktadır. Havayolundan satın alınacak gemi adamı bileti için en iyi koltuk seçimi yapılabilmesi adına belirtilen kategorilerin bilmesi gereklidir. Önceden rahat edebilecek bir bir noktadan bilet alınması seyahat eden için faydalı olacaktır. Çünkü uzun yolculuklar dar bir koltukta olursa gemi insanı için yorucu bir seyahat olacaktır. Ülkemizde gelişen Denizcilik sektörü çok sayıda kişi istihdam etmekte olup sürekli gelişmektedir. Bu yüzden denizci uçuşlarıyla denizcilik ve havayolu sektörleri birbirlerine önemli ölçüde bağımlı hale geldiği günümüzde Viking Turizm olarak tüm denizcilerimizin ve armatörlerimizin yanındayız. Detaylı bilgi için 0212 334 2600 numaralı hattan bize ulaşabilirsiniz.